Visie

VanderHeijdenAdvies stelt zich tot doel de gezondheid van werknemers te bevorderen en ziekte of ziek gedrag, te voorkomen. Werken aan dit doel is mogelijk door gerichte dienstverlening aan bedrijven. Centraal hierbij staat de bewustwording van de keuzes die eenieder te maken heeft en de overtuigingen die hierbij een rol hebben.


Gedrag en gezondheid
Waar veelal gedacht wordt dat een ziekte je overkomt als uit het niets, vergeet het. Ziekte heeft voor een belangrijk deel te maken met de keuzes die een mens maakt. Wordt er gekozen voor avond aan avond zappen op de bank? Wees dan niet verbaasd dat de conditie verminderd, klachten van nek rug en hoofd ontstaan. Is de bijbehorende bank zo aanlokkelijk dat buiten wandelen of fietsen niet meer plaatsvindt? Wees dan niet verbaasd dat sociaal isolement op de loer ligt met bijbehorende sombere gevoelens. Rust is allang niet meer het antwoord op al uw klachten. Er iets aan doen, met de klachten, biedt de weg. Beter nog, liever voorkomen dan genezen.

Rust en herstellen
Rusten doen we allemaal. Dat doen we dan bij voorkeur in de nachts. Naarmate een mens ouder wordt zal de behoefte aan slaap in uren per dag steeds verder afnemen. Bij middagdutjes zal de natuurlijke behoefte in de nacht afnemen. We slapen dan slecht hetgeen een bezoek aan de dokter waard is. Helaas zal de slaappil slechts marginaal bijdragen aan deze omkering van het ritme. Waar het slachtoffer denkt de slaapproblemen op te lossen door overdag een uiltje te knappen, neemt het probleem juist toe.

Klachten en programmering
Of het nu slaapproblemen of andere klachten zijn, zij kunnen het gedrag bepalen. Vele invaliderende „medische mythes” doen de ronde. Toegeven aan klachten als rust nemen, op bed liggen, de deur niet uitkomen leiden helaas niet tot het gewenste resultaat. Op korte termijn lijkt het verlichting te geven, op de langere termijn blijken de klachten toe te nemen en vaak komen er nog eens problemen bij. Het is dan een zichzelf versterkende cirkel geworden waarbij klachten en minder doen centraal staan. Als we niet opletten wordt ons gedrag door de klachten geprogrammeerd en lopen we aan de leiband van onze klachten.

Deprogrammeren en oplossen
Het is goed klachten te herkennen en te erkennen. Het bewustworden van de klachten en waar zij mee samenhangen maakt ze oplosbaar. De bewuste keus te willen genezen en te willen werken aan de oplossing maakt herstellen mogelijk.